İŞ BAŞVURULARINDA CV ve HOBİ’LER

Eskiden bir işe girerken diploma geçer akçeydi ama şimdi üniversite diploması da yetmiyor. Sizi diğerlerinden bir adım öne çıkaracak yeteneklere, kazanımlara ihtiyacınız var.
HOBİ:
Öğrencilik döneminde gittiğiniz faydalı bir kurs, öğrendiğiniz yabancı dil hatta hobileriniz bile iş yaşamında çok değerli.
Bugün hobi dendiğinde işveren gerçekten neye ilgi duyduğunuzu ölçüyor, sıraladığınız faaliyetler üzerinden karakter analizinizi bile yapıyor.
Eskisi gibi; ‘kitap okumak, müzik dinlemek, film izlemek’ gibi hobiler CV’ de sıralandığında işveren için bir şey ifade etmiyor artık. Kaldı ki bu eylemler hobi kategorisinden çıkalı uzun zaman oldu. Bu açıdan CV’lerde bunlar gibi klasik ve hobi olmayan şeyler yazılmamalı. Bundan, CV’nizin ciddiyetsizce hazırlandığı anlamı da çıkartılabilir. Bunun yerine profesyonelce yapılan hobiler yazılmalıdır.
Eğer aşağıda örnekleri verilen tarzda bir hobiniz yok ise; bu alanı boş bırakmak bile daha anlamlı olabilir.
Sonuç olarak; hobiler aslında kişilik özelliklerini ortaya çıkarmada önemli birer ölçü. Ve bu ölçüden insan kaynakları uzmanları sıkça  faydalanıyorlar.

GEÇERLİ HOBİ ÖRNEKLERİ

a- Profesyonel Hobiler ve Takım sporları:
İnsan kaynakları uzmanlarının en çok ilgilendiği faaliyet profesyonel hobiler veya takım sporları. Bu bir futbol veya satranç turnuvası olabileceği gibi folklor çalışması da olabilir.
Çünkü ikisi de ekip arkadaşlarıyla uyumlu çalışmayı gerektiriyor. İşverenler de bu tip sporlarla ilgilenenlerin diğer çalışanlarla iş bölümü konusunda daha başarılı olduğunu gözlemliyor.

Gösterge:
Uyumlu ekip çalışması ve iş bölümü

b- Motor sporları, Dağcılık, Dalış:
Bazı iş türleri, rekabeti ve pes etmeden çalışma arzusunu diğerlerinden daha fazla gerektirir. Bu açıdan motor sporları, dağcılık, dalış sporları gibi hobilere sahip kişiler işverenin ilgisini kolayca çekebilir. Çünkü bu sporlar da tıpkı bazı ‘acımasız’ iş alanları gibi zorludur. Bu yüzden sürekli başarma arzusunu, bireysel başarıyı ve azmi besledikleri varsayılır. Ayrıca kuralların dışına çıkmanın ölümcül sonuçları olabileceğinden bu sporların kişiyi disipline ettiği düşünülür. Dalış sporlarının bir artısı daha var; vücuda sağladığı dinlendirici etkisiyle performansı artırdığı beklenir.

Gösterge:
Rekabet edebilme, pes etmeme, sürekli başarma arzusu, bireysel başarı, azim, iç disiplin, performans.

c- El sanatları, fotoğrafçılık:
Eğer bir fotoğraf kulübüne üyeyseniz ya da resim atölyesi gibi aktiviteleri takip ediyorsanız bu işvereninizi iki kat daha fazla etkileyecektir. Çünkü bu tür faaliyetler kişinin üreticiliğini artırdığı gibi gerçekten bir ilgi alanının oluştuğunun da göstergesidir.
Çalışma hayatında işin dışında bir uğraşı, ilgi alanı olan kişiler ise her zaman daha karizmatik bulunur.

Gösterge:
Üreticilik, gerçek bir ilgi alanına sahip olma, karizma.

İYİ BİR CV İÇİN:
01- CV standartlarına uygun bir formda olmalıdır. Google’da bu konuda birçok örnek bulunabilir. Europass CV kalıbı incelenebilir.
02- Eğitim ve çalışma bilgileri ters kronolojik sıralamayla yazılmalıdır.
03- CV’niz en fazla 2 sayfa uzunluğunda olmalıdır.
04- CV’de en küçük bir imla hatası bile olmamalıdır. Bu, görüştüğünüz kişinin sizin iş aramanın/bulmanın ilk adımı olan CV hazırlama aşamasında bile özensiz ve/veya beceriksiz biri olduğunuzu düşünmesine yol açabilir. Vakıf olduğunuzu iddia ettiğiniz bir teknik veya mesleki teknolojinin ismini yanlış yazmamaya özellikle dikkat edin.
05- CV’nize mutlaka fotoğraf ekleyin, aksi takdirde çok güçlü bir aday değilseniz değerlendirmeye bile alınmayabilirsiniz.
06- Genel bir anlatım diliyle kısa, net, yeterince bilgi veren, nokta atışı yapan, kariyer hedefinizi de içeren tutarlı bir CV oluşturun.
07- Kitabevine ya da kültür sanatla ilgili bir yere müracaat etmiyorsanız hobileriniz bölümüne kitap okumak, sinema tiyatroya gitmek yazmayın. İşverenler için bunlar zaten olması gerekenler. Diğer adaylara göre fark oluşturacak bir hobiniz varsa yazmalısınız.

Vural ŞEKER
İnsan Kaynakları Uzmanı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s