
İLK ELBİSE
Çocuğun sarıldığı ilk bezin veya elbisenin beyaz olması önemlidir. Mümkünse sarı olmamalıdır.
İLK GIDA
İlk gıdanın anne sütü olması önemlidir.
Bunun dışında hurmayı ağızda çiğnedikten sonra çocuğun damağı onunla oğulabilir.
Hurma dışında bal da olabilir.
Bu uygulama çocuğun göbeğini kestikten sonra bir ilim adamına veya ağzı dualı ihlaslı bir kimseye götürerek de yaptırılabilir.
İLK DUA
Çocuk dünyaya gelince yapılacak ilk işlerden birisi ona dua etmektir.
Bu dualarda ömrünün sağlıklı, huzurlu ve bereketli, kişilik olarak da ‘’inançlı, basiretli, ferasetli, akıllı ve hikmet sahibi’’ olması dilenmelidir.
Ayrıca nazardan ve kem gözlerden korunması için de ‘’ Bütün yaratıkların şerrinden Allah’ın kusursuz sözlerine sığınırım’’ veya ‘’ Her türlü şeytandan, zararlı şeylerden ve kötü gözlerden kusursuz sözleri hürmetine Allah’a sığınırım ‘’ duaları okunmalıdır.
İLK TELKİN
Bu sağ kulağa ezan ve sol kulağa ikamet okumakla yerine getirilir.
YEDİNCİ GÜN
1- İsim verilir.
2- Sünnet yaptırılır.
3- Akika: (Bebeğin traş edilen saçına veya onun için kesilen kurbana verilen isimdir).
İlk günlerin zorluk ve telaşı ile 7. günde bunu yapmak mümkün olmadığı takdirde 14. veya 21. günlerde de yapılabilir. Kesilen bu kurbanın eti dağıtılabildiği gibi, aile fertleri de yiyebilir.
Not: Akika İslamiyet’ten önceki dönemin adetlerinden olmasına rağmen Hz. Peygamber bunu uygulamış ve tavsiye etmiştir. Bu konuda vaciptir, müstehapdır, menduptur veya bid’attır gibi farklı görüşler vardır. Sonuç olarak şart değil, tavsiyedir.
SÜT DEVRESİ
Doğumundan iki yaşına kadar olan dönemdir.
Konuyla ilgili K. Kerim’de ‘’ Anneler çocuklarını tam iki yıl emzirirler… Eğer (anne-baba) kendi aralarında danışıp anlaşarak (iki yıl dolmadan) çocuğu sütten kesmek isterlerse, onlara bir günah yoktur.’’ (Bakara 2/233) ayeti vardır.
Hz. Peygamber’de iki yılı doldurmadan ölen oğlu İbrahim için ‘’ O’nun cennette bir sütannesi var, geri kalan sütünü emzirecek, tamamlayacak’’ (Müslim, Fedail 63 (4, 1808, 2316) demiştir.