VADİDEKİ ZAMBAK / BALZAC

Honore de BALZAC (1799 – 1850)

Bugün sizlere Honore de Balzac’ın ‘Vadideki Zambak’ adlı eserini okurken çizmiş olduğum bazı yerleri paylaşmak istiyorum.
AŞK
Aşk sükunet ister. Gösterişi, hareketi çok seven insanlarda aşkı sürdürme gücü yoktur. (s.237)
Yaşam gibi, aşkın da bir ergenlik çağı vardır. (s.49)
Gerçek aşk ölümsüzdür, sonsuzdur, eşittir, temizdir, kendi kendisine benzer, kendisini şiddetle göstermez, saçları beyazlaşsa da gönlü hep gençtir. (s.148)
Gerçek aşk hiç hesap yapmaz. (s.268)
Gerçek tutkular yetiştikleri toprak ne kadar nankörse, görülmemeleri de o kadar zevk veren güzel çiçekler gibi görünür. (s.91)
Hayal kırıklıklarınızı, sıkıntılarınızı açıkça ortaya koyan, aşkın cesaretini kıran, seven bir kadını kendi kendinden kuşku duymaya götüren itiraflardan sakının. Aşk yalnız güvenle yaşar. Hiçbir kadın yüreğinizdeki bir ölüye sürtünerek yaşamayı kabul etmeyecektir. (s.299)
HIRS
Bir iddiası olmak ve bu iddiayı doğrulamaya çalışmak gücün cüretidir; ama açıkladığımız iddiaların aşağısında kalmak sıradan insanların besini olan sürekli bir gülünçlüktür. Başarı ve başarısızlıklar bu tür hırslı insanların karakterini bozar, sertlik verir. (s.51)
KADIN
Yaşları ne olursa olsun kadınlara saygılı davranmak büyük bir inceliktir. (s.90)
Bir kadında kadın olanı severiz; ama ilk sevdiğimiz kadında her şeyi severiz…(s.97)
Dünyanın en güzel kadını sevilen kadındır. (s.219)
Kuralları, yasaları tanımayan kadın, yalnız kendi kaprislerini dinleyen kadındır. (s.237)
Bir kadın sevdiği bir erkeği bir başka kadınla mutlu görmektense, can çekişirken görmeyi yeğler. Meğerki bu kadın göklerden inmiş bir melek olsun. Ne kadar çok severse yarası da o kadar ağır olur böyle bir kadının. (s.244)
KEDER ve ÖLÜM
Ölümcül bir yara nasıl bir hançer vuruşunun sonucuysa, üzüntü sonucu oluşan hastalıklar da bundan başka bir şey değil. Hançerin yerini üzüntü alıyor burada. Keder ilacı olmayan bir hastalık. İnsan adaleti ne kadar zayıf. Sadece açıkça belli olan cinayetleri cezalandırıyor, manevi işkencelerle gizlice cinayet işleyenler temize çıkarılıyor. (s.259)
Kederden, aşktan, umutsuzluktan kimsenin ölmeyeceği sanılır. Toplum ve bilim, bu mahkemesi olmayan cinayetlerin suç ortaklarıdır. Yeni tıp terimleri arasında binlerce kadın hastalığı ve noter eliyle hilekar gözyaşlarıyla yola çıkarılan tabutlar var. Bu yıkımın altında bizim bilmediğimiz bir yasa veya sevgi dolu varlıklarla beslenen zehirli bir hayat mı var yoksa? (s.260)
Bedenin iyileşmesi için önce yüreğin iyileşmesi gerekir. (s.262)
TOPLUM ve TOPLUM KURALLARI
Bir kenarda kalmak yerine, toplumun içine girmeyi kabul ettiğiniz andan itibaren onu oluşturan ilkelerin de iyi olduğunu kabul etmek zorunda kalırsınız. Bugünkü toplum insana yararlı olmaktan çok onu kullanıyor. Yasaların hepsi bir kitapta yazmıyor, törelerin yarattığı yasalar da var. (s.137)
Doğruluk, dürüstlük, onur ve nezaket, başarıya ulaşmak için en güvenli ve en hızlı araçlardır. Buna göre davranan bir insan belki amacına o kadar çabuk erişemeyecektir ama hayatta sağlam bir yer edinecek, ötekiler yıkılırken o hayatta kalacaktır. (s.139)
İnsanlara karşı susuz bir çeşme olmayın, bir ruhunuz, bir biçiminiz olsun. Toplum yararına yaptığınız şeyler rüzgara karşı saçılmış gibi tohumlar gibi görünse de, meyvesini er geç toplarsınız. (s.140)
KİTAPTAN DİĞER BAZI SÖZLER
1- Sonradan görme insanlar maymun gibidir, maymun becerikliliği vardır onlarda; yukarıda görür insan onları, tırmanırken çevikliklerine hayran kalınır, ama doruğa ulaştıklarında artık yalnızca ayıp yerleri gözükür. (s. 50)
2- Birçok kişi için kurnazlığın bir başarı unsuru olduğunu, kalabalık içinde ilerlemek amacıyla ‘İnsanları bölmem gerekir’ dediğini işiteceksiniz.
Bu durum ortaçağda hükümdarlar düşmanlarını birbirine kırdırırken geçerliydi. Bugün bu sistem insanın başına bir iş açabilir. (s.144)
Her hile, her kurnazlık önünde sonunda ortaya çıkar ve sonuçta sahibine zararlı olur. (s.145)
3- Ahlakın da dereleri vardır, onursuz insanlar, düştükleri bu derelerde kendilerini boğan çamuru soylu kimselere sıçratmaya çalışırlar. Böyle ortamlarda dosdoğru işin özüne gidin, kararlı ve güçlü olun. (s.145)

BEYYİNAT tarafından Honore de BALZAC’ın VADİDEKİ ZAMBAK
kitabından derlenmiştir.

Akvaryum Yayınları (2009)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s